• אכילה מחוץ לבית

כשרות במזרח הרחוק

הרה"ג דוב ליאור

כ אב תשס"ה
שאלה
אני נוסעת לחו"ל (למזרח) בקרוב ועלו לי כמה שאלות בנושא כשרות: 1. מה בעניין חלב נוכרי? מה מותר? ומה אסור? 2. האם יש צורך בהפרשת חלה בחו"ל? איזה לחם מותר לאכול ואיזה אסור? 3. האם מותר לאכול אוכל קר שנעשה בכלים של גויים? (סלט כו’)
תשובה
1. אל תשתי חלב מקומי כלל וכלל, אלא אם-כן יהודי עומד ורואה את החליבה. 2. אם את קונה קמח ומכינה את הלחם בעצמך, בכמות של קילו ורבע לפחות, את חייבת להפריש חלה. אבל אם את רוצה לקנות את הלחם המקומי, הוא אינו חייב בהפרשת חלה. אמנם יש שם בעיות אחרות בלחם המקומי. צריך לברר האם לא מושחים את התבניות בשומן של איסור, כמו שנהוג באיטליה ובגרמניה, שכל התבניות משוחות בשומן חזיר בשביל להשביח את טעם הלחם. כמו-כן צריך לברר האם וכיצד הם מנפים את הקמח. יש מקומות בהם על-פי חוקי המדינה הקמח חייב בניפוי, וצריך לברר האם הניפוי הזה הוא ניפוי שתופס על-פי ההלכה. 3. אם זה בקר-הדבר מותר.