- שבת ומועדים
- הלכות בישול כלליות
שאלה
שלום!
אם יש לי תבלינים טחונים מוכנים, כגון: זנגוויל, קינמון, ציפורן, הל
האם מותר בשבת להכין מהם תערובת של תבלינים (חוואיג, לקפה).
ואם כן, האם מותר למדוד את הכמויות ע"י כפיות, או באומד.
תודה
תשובה
שלום וברכה,
אין בעיה לערבב תבלינים בשבת. יש לשים לב שלא להכניס לסיר הרותח ולעבור בכך על איסור בישול של התבלינים. אמנם אפשר לשים את התבלינים בתוך המרק בקערה.
אף על פי שאסור למדוד עם כלי מדידה בשבת, מותר להכניס לתערובת מספר מסוים של כפיות. כמו כן מותר למדוד את התבלינים באומד (כאשר אין מדייקים במדידה אלא מוסיפים או גורעים מעט) אפילו עם כלי המיוחד למדידה.
כל טוב!
מקורות והרחבה:
מותר לבשל תבלינים בכלי שני שתבלינים אינם מקלי הבישול כמבואר בשו"ע (שיח, ט ומ"ב ס"ק סה). והגרש"ז (שש"כ א, הע קעד) נקט שהתבלינים המצויים בינינו שדקים מאד אסור לתתם גם בכלי שני. ויש שחלקו על דבריו (ראה אגרות משה או"ח ח"ד, עד, בישול אות יח, דעת הגרי"ש אלישיב שבות יצחק בישול פרק כד, אות ג, ארחות שבת פ"א הע' צז).
למעשה ניתן להקל להכניס לקערת מרק משום שהעבירו אתהמרק במצקת והמרק נחשב כלי שלישי, לפחות לעניין זה (ראה שש"כ פ"א, הע' רי).
לגבי מדידה בכפית ובאומד ראה רמ"א (שכג, א).