• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

כסא גלגלים בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"א אדר תשס"ב
שאלה
1.האם מותר להטעין כסא גלגלים חשמלי (עם התקן המכשיר אותו לנסיעה בשבת) בעזרת שעון שבת (הטענה לפני השבת איננה תמיד מספיקה)? 2. האם מותר לאדם המסייע לנכה, להזיז את הכסא (בצורה המותרת לשימוש בשבת כמובן) על מנת לסייע לנכה? 3. מה יהיה הדין במידה והמסייע הינו גוי?
תשובה
1. מותר להכניס את הכסא לטעינה גם בשבת לשעון שקע, בשעה שאין בו זרם, מפני שאין בזה שום איסור כרגע, ואח"כ כשיופעל מעצמו זה גרמא בעלמא. ולהוציאו רק אחרי שיופסק הזרם החשמלי. 2. לא נראה שהכסא החשמלי מוקצה, ואפ' א"כ, מכיון שמדובר לצורך חולה אזי במקום חולי לא גזרו רבנן, ומותר לחולה ולכל מי שהחולה זקוק לסיוע ממנו לטלטל ולתפעל את הכסא, ואין צורך בגוי.