• מצוות פריה ורביה

אם פונדקאית נשואה

הרה"ג יעקב אריאל

י"ח כסלו תשס"ג
שאלה
האם אפשר להתגרש לצורך הפריה רפואית רק לעצם זמן ההפריה (יום/שבוע) ומיד אח"כ להנשא שנית?
תשובה
בעיית ההפריה אינה הבעיה העיקרית. נכון שיש פוסקים הסבורים שאסור להפרות אישה נשואה מגבר זר מהתורה והילד יהיה ממזר. אך פה אין מדובר בהפריית האישה מביצית שלה. הביצית הופרתה כבר במבחנה והאישה הנשואה משמשת רק כפונדקאית. ואין הדבר דומה להפרייתה מביצית שלה. אלא אם כן נאמר שגם הגידול ברחמה יש בו איסור וזאת בהנחה שהעובר מתיחס לפונדקאית. גם דבר זה אינו מוסכם. (בספרי באהלה של תורה ח"א סי' ע עסקתי בכך). הבעיה העיקרית היא שיש איסור לשאת מעוברת חברו ומינקת חברו. ולכן אם האשה תופרה בהיותה פנויה לא תוכל לחזור ולהינשא לבעלה אלא כעבור 33 חודש! אין איסור המתנה במחזיר גרושתו. אולם כאמור לא זאת הבעיה. הפתרון המועדף הוא אשה לא נשואה. וכמדומני שכך דורש גם החוק.