• שבת ומועדים
  • תפילות יום הכיפורים

כי פנה יום

הרה"ג דוב ליאור

י"ז תשרי תשס"ו
שאלה
במהלך תפילת נעילה בעת אמירת הפיוט "פתח לנו שער בעת נעילת שער כי פנה יום", אמר מישהו שאסור לומר "פָנָה" כי היום עוד לא פנה וזה שקר. וגם המשנה ברורה כתב שצריך להקפיד לומר את זה לפני שקיעה כי אומרים בבית הבא "היום יפנה" וזה שקר אם הוא כבר פנה. האם צריך לומר בבית הראשון גם "כי יפנה" או "כי פונה"?
תשובה
לדעתי אין בעיה בנוסח, מפני ש"פנה" אין פירושו שהלך ונגמר היום, אלא פירושו שסמוך לסוף היום, כמו שאנחנו אומרים 'לפנות ערב' שפירושו סמוך לערב. וכמו שכתוב בתורה "יומת המת", והרי הוא לא מת? אלא זו דרך הדיבור. ומה שכתוב בבית השני זה אכן מדויק כדברי המשנה ברורה, כי מדברים ממש על העתיד-"יפנה".