ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- שבת ומועדים
- פורים וחודש אדר
- מחצית השקל
שאלה
שלום הרב,
א. רציתי לשאול לגבי שיעור מחצית השקל שצריך לתת לפי הספרדים, ראיתי שלכל רב יש שיעור אחר של מחצית השקל, 70 ₪, 73 ₪, 80 ₪ 86 ₪ 90 ₪ ועוד, אשמח לדעת מדוע?
ב. האם במקרה שיש קושי כלכלי אפשר להקל ולתת מחצית השקל כפי החישוב המיקל יותר?
תשובה
שלום וברכה לשואל היקר,
לפוסקי ספרד, הפערים בסכומים המתפרסמים נובעים משיטות חישוב שונות של משקל המטבע, שהרי למנהג בני ספרד, יש לתת את הערך של "מחצית השקל" כפי שיעורו מהתורה, הנמדד לפי משקל גרם כסף טהור ומשתנה בכל יום, כמו מניות בבורסה. ובנוסף הורו פוסקים רבים להוסיף את שיעור המע"מ.
מאידך, בני אשכנז נהגו לתת מטבע שערכו מחצית מהמטבע המקומי (חצי שקל), ונהגו לתת שלושה חצאים כנגד שלוש פעמים שנאמר 'תרומה' בפרשה (רמ"א תרצ"ד, א). לשיטה זו אין מדקדקים בשווי הכסף הטהור, שכן הנתינה כיום היא "זכר למחצית השקל" בלבד.
למעשה, כיוון שנתינה זו בזמננו היא בגדר מנהג 'זכר המקדש', הרי שבמקום דוחק, ודאי שבני ספרד יכולים לסמוך על השיטות המקלות בחישוב משקל הכסף ולתת את הסכום הנמוך ללא תוספת מע"מ, ולשאר בני הבית (האישה והילדים), ניתן לנהוג כדעת הרמ"א ולתת עבורם מטבע של חצי שקל בלבד.
הרחבה:
מצות מחצית השקל שבתורה (כי תשא, שמות ל' י"ג) נאמרה בלשון משקל: “מחצית השקל בשקל הקודש עשרים גרה השקל”, אין מדובר במטבע שערכו נקוב, אלא במשקל מסוים של כסף טהור. בזמן שבית המקדש היה קיים נתנו מחצית השקל לצורך קרבנות הציבור ובדק הבית (ירושלמי שקלים א' א'). מכאן יש להעיר שראוי לתת את מחצית השקל לבתי כנסיות שהן מקדש מעט, וכמובן גם ללומדי תורה ובתי מדרשות, המקיימים את עולם התורה.
ונחלקו הפוסקים כיצד לחשב את משקל ה'שקל. הנה גבי מצוות פדיון הבן מבואר בשו"ע (יו"ד סי' ש"ה סע' א', וע' חו"מ סי' פ"ח סע' א') שחמשה סלעים לפדיון הבן, הם שלושים דרה"ם כסף. ולפי זה כל חצי סלע הוא שלושה דרה"ם, וכל דרה"ם הוא 3.2 גרם, כמו שכתב הגר"ח נאה (בהקדמה לספר שיעורי תורה). אם כן מחצית השקל שווה 9.6 גרם כסף טהור. עם זאת נהגו רבים לתת שווי של 10 גרם כסף טהור (כה"ח שם סק"כ, נתיבי עם סי' תרצ"ד, וכן הורו הגר"מ אליהו והגר"ע יוסף זצ"ל). ובשם הגרב"צ אבא שאול זצ"ל נמסר שמעיקר הדין מחצית השקל היא כ- 8 גרם כסף טהור.
גם לאחר קביעת שיעור הגרמים, יש לחשב את ערכם הכספי בפועל. מאחר שמדובר בכסף טהור, שוויו נקבע לפי מחיר השוק, המשתנה תדיר. גרם כסף עשוי לעלות או לרדת בהתאם למסחר הבינלאומי, בתקופה האחרונה באופן כללי ניכרה מגמת עלייה, אך בימים האחרונים נרשמה ירידה מסוימת. ממילא הסכום שיש לתת בפועל עשוי להשתנות משנה לשנה ואף מיום ליום, לפי שער הכסף בעת החישוב. כמו כן יש שהורו להוסיף את שיעור המע"מ באותה העת (מאמר מרדכי פורים).
לדוגמא בשנת תשס"ב היה השיעור כ- 14 שקל כולל מע"מ. והיום (ר"ח אדר תשפ"ו) הערך של גרם כסף טהור זינק למעלה והוא נע בין 7.5 ₪ ל - 7.7 ₪ לגרם, ואם נחשב לפי השיטה שמחצית השקל שווה ל- 9.6 גרם כסף טהור, ונכפיל בסכום הנמוך 7.5 נקבל 72 ₪ וזה בלי מע"מ, ובמידה ונוסיף מע"מ 17% המחיר יעלה לסכום של 84 ₪. וכמובן שאם ניקח את המחיר הגדול יותר, נקבל סכום גדול יותר.
כל האמור הוא לדעת בני ספרד, ואילו בני אשכנז נהגו לתת מחצית מהמטבע המקובל באותו מקום (חצי שקל), ונהגו לתת שלושה חצאים של חצי שקל, כנגד שלוש פעמים שנאמר 'תרומה' בפרשת שקלים, כמבואר ברמ"א (סי' תרצ"ד סע' א'). לדעה זו לא נהגו לדקדק בסכום האמיתי של מחצית השקל, כיון שעיקר הנתינה כיום היא רק זכר למחצית השקל.
למעשה, במצוות של תורה כפדיון הבן, יש להורות כדעת המחמירים, ואילו במנהג דרבנן שהוא רק זכר למחצית השקל, יש להורות כדעות המקלות.
ברכת ה' עליכם,
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר













