• שאלות כלליות

פירוש גמרא, ושאלה פמיניסטית

הרה"ג יעקב אריאל

י"ב טבת תשס"ג
שאלה
מהו פירוש דברי רבי חייא שאמר על נישואיו "דיינו שמצילות אותנו מן החטא, ומגדלות בנינו לתורה". וכי במצב של נישואים בעייתייים (כמו שמתואר שם) אפשר לבנות את הדברים על הצד המיני? איך מתמודדים עם הטענה שההלכה נכתבה עי"י גברים ולכן היא לא כוללת את צורת ההסתכלות הנשית, ולכן היא לא באה לידי ביטוי.
תשובה
א. קשר אידיאלי בין איש לאשתו הוא בעיקר קשר נפשי שיש לו גם ביטוי גופני.אולם כאשר הקשר הנפשי אינו חזק דיו עדיין קיים הקשר הגופני. אין זה מצב אידיאלי אלא הרע במיעוטו. אך גם בו ניתן לראות ערך רוחני בהצלה מן החטא. ב. הטענה הזאת היא דמגוגית. הפמיניזם האמיתי אינו רואה הבדל בין הסתכלות גברית להסתכלות נשית כי כולם שווים. אולם גם הסבורים שיש הבדל בין ההסתכלות הגברית לזו הנשית מצמצמים אותה לדברים מסוימים בלבד. בדרך כלל החשיבה האנושית משותפת ואחידה לשני המינים. האם לשופטים גברים יש הסתכלות שונה משופטות נשים? האם רופא שונה מרופאה? האם מטמטיקאי גבר שונה ממטמטיקאית אישה?