• שבת ומועדים
  • תעניות

תענית בימי השובבי"ם

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג טבת תשס"ו
שאלה
מי שקיבל על עצמו להתענות בה"ב בשובבי"ם, ובבוקר אכל משהו קטן ולאחר נזכר בקבלה שקיבל על עצמו, האם ימשיך לצום באותו היום או שכיוון שכבר אכל ימשיך ויאכל באותו היום כרגיל וישלים את התענית למחרת/ביום אחר? האם מלכתחילה,לא מצד הרגשת חולשה אלא כיוון שאותו היום צריך להתאמץ הרבה או להתרכז בלמודים, אפשר באמצע היום להתחרט ולהשלים תענית ביום אחר?
תשובה
א. מי שאכל בטעות ימשיך את הצום. ב. מכיון שהוא קיבל על עצמו בה"ב בתקופת השובבי"ם אינו יכול להמיר את הימים בימים אחרים. ניתן רק להתיר את הנדר בפני בי"ד של שלושה היודעים כיצד לעשות זאת. באופן עקרוני עדיף ללמוד תורה, להתפלל בכוונה ולתת צדקה מאשר להתענות.