שאל את הרב

  • הלכה
  • כלים והכשרתם

בליעה בכלים

undefined

הרב דוד חי הכהן

א שבט תשס"ג
שאלה
נפסק בשו"ע יו"ד סימן צ"ב, ה שאם נופלת טיפת חלב על סיר מבחוץ יש לחשוש שהיא מפעפעת עד לתוך התבשיל. האם יש חילוק בין החומרים שמהם עשוי הכלי? (למשל, האם טיפה יכולה לחדור דרך סיר מנירוסטה של זמננו?)
תשובה
בשו"ע לא נזכר הבדל בין מתכת אחת למתכת שניה, ולכאורה אין לחלק כי לא תמיד רוב האנשים בקיאין בין מתכת שבולעת הרבה למתכת שבולעת במקצת. כשם שלא חילקו בכמות הבשר שנתבשל ולא כתבו לחשוש לכמות בשר גדולה יותר שנתבשלה בתוך 24 שעות, אמנם בספרי השותי"ם (רב פעלים) כתבו שבשעת הדחק יש לחלק בין מתכות שונות ומותר לשער על פי אחוז הבשר שנבלע בתוך הקדירה ולא לשער את כל הבלוע כבשר. אמנם פתרון זה יש להביא בחשבון רק אם כבר נעשתה תקלה והשאלה העומדת לפנינו כרוכה בהפסד מרובה ולפעמים בצער רב, ואז מביא הפוסק בחשבון נתונים שונים להקל. אבל לכתחילה יש להיזהר מכל קרבת כלים חלביים לבשריים בשעת בישול.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il