• בחירות ופוליטיקה

הצבעה בבחירות כמינוי שליח

הרה"ג דוב ליאור

ט אדר תשס"ו
שאלה
האם הצבעה למפלגה היא כמינוי שליח, כאשר במידה והמפלגה עוקרת דת העוונות חלים על המצביע למרות שכוח הצבעתו שולי, ואם הוא תמך במפלגה תורנית כל מעשה מצווה הנעשה ע"י המפלגה מזכה אותו במצווה?
תשובה
כל אדם הבוחר במפלגה מסוימת, הרי הוא ממנה את חברי המפלגה לשליחים שלו, מתוך אמונה שהם יעשו את מה שהוא מצפה מהם, תוך הסתמכות על מצע המפלגה. אם הם משנים את דרכם, הרי שלפי דין תורה אפשר לומר להם "לתיקוני שדרתיך, ולא לעיוותי" (לתקן שלחתיך ולא לקלקל) והשליחות בטלה. אבל כיום המדיניות היא שאחרי שמישהו נבחר, אי-אפשר לומר לו מדוע הוא משנה את מדיניותו. לכן, כל מי שמצביע למפלגה הרי הוא עושה אותם לשליחים שלו, והוא אחראי למה שהם יעשו. ואם זו מפלגה שהולכת נגד התורה או שיכול להיות שתלך נגד התורה, הרי שהוא מסייע לדבר עבירה, ולכן יש להצביע למפלגה שברור שלא תלך נגד התורה.