• שבת ומועדים
  • משחות וקרמים

איפור בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ה ניסן תשס"ו
שאלה
בתשובה לשאלה באתר האם מותר לשים מייק-אפ נוזלי שנמרח בעזרת האצבע בשבת, הרב ענה כי "אם התכשיר צובע אין להשתמש בו בשבת. אם הוא שקוף - מותר". רציתי לברר מספר דברים לגבי איפור בשבת בכלל. 1. מה שידעתי עד היום הוא שבשבת מותר להשתמש אך ורק בפודרה וגם זה לחלק מהפוסקים האשכנזים רק בתנאים מסוימים. האם מותר להשתמש גם בנוזל? 2. הצביעה אינה הבעיה היחידה באיפור בשבת. יש גם איסור למרוח וכן בעיה של השוואת גומות? 3. קראתי שעדיף לזרוק את האבקה על הפנים. מה ההגדרה של לזרוק, הרי גם כדי לשים אבקה צריך להשתמש במכחול או באצבע? 4. האם עדיף לא להתאפר כלל או שאין בעיה לשים אבקת פודרה ונוזל שקוף?
תשובה
נוזל שקוף מותר כי אין בו לא ממרח ולא צובע. משחה אסורה משום ממרח. (השוואת גומות שייכת רק בקרקע ולא באדם). פודרה ללא תוספת שומנית מותר לפזר. התוספת השומנית הופכת אותה למשחה וזו אסורה. מותר להתאפר במסגרת ההלכה בלבד.