• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

אכילת אגוזים בראש השנה

הרב שלום אילוז

ז תשרי תשס"ז
שאלה
במשפחתי נהוג לא לאכול אגוזים מראש השנה ועד הושענא רבה (כולל), מן הסתם מהטעם המובא שאגוז בגמטריה "חטא". ברצוני לשאול את הרב האם זה דין או מנהג, והאם זה באמת אמור לא לאכול במשך כל התקופה הזו אגוזים. וכמו כן מה נכלל באגוזים, (מה דין פיסטוקים, שקדים, בוטנים )?
תשובה
המנהג לא לאכול אגוזים בראש השנה מוזכר בבן איש חי ובכף החיים (סימן קפ"ג ס"ק כ"ו), אבל זה רק בראש השנה ולא בשאר חודש תשרי, אך אם כך נהגו במשפחתך יתכן ויש להם מקור למנהג זה, מ"מ אין זה אלא מנהג ולא דין. ולגבי גדר של אגוזים הכוונה רק לאגוז ממש ולא שאר דברים, עיין בכף החיים שם (ס"ק כ"ז).