שאל את הרב

  • שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

חימום אוכל בשבת

undefined

הרה"ג דוב ליאור

כ"ג טבת תשס"ז
שאלה
א. האם מותר לחמם בתנור בשבת דבר מאכל יבש, בתנור בעל שני תאים המבודדים זה מזה לחלוטין, כאשר מפעילים לפני שבת את החימום של התא התחתון לטמפרטורה כזו שתגרום להתחממות התא העליון לטמפרטורה הפחותה מהטמפרטורה המוגדרת כ"יד סולדת בו" ובתא העליון לא מפעילים את החימום כלל. האם בתנור שהוכן כך מראש, יותר להכניס לתא העליון בשבת דברי מאכל יבשים שנגמר בישולם (כגון שניצל מוכן, בורקס, וכדו’) כדי שיתחממו לאיטם? האם יש כאן מקום להתיר מדין של "ליד התנור" מפני שבעצם בתא העליון לא מופעל החימום כלל אלא חומו מגיע בעצם מהתא התחתון או שיש בזה חשש מראית עין, שנראה כמבשל, או מפני שרואים שמכניסים את האוכל דווקא לתא העליון, שבו לא מופעל החימום אין חשש כזה, או שמא אין בעיה כלל מכיון שטמפרטורת האוכל לעולם לא תגיע לחום של "יד סולדת בו"? ב. האם מותר בשבת לחמם אוכל יבש כשהוא עטוף בנייר אלומיניום, האם אין בעיה של הטמנה אם האוכל עטוף מכל צדדיו בנייר אלומיניום? ג. ברשותי מתקן המחזיק גליל ניילון נצמד וגליל נייר אלומיניום, המאפשר לחתוך אורך רצוי בעזרת סכין המובנית במתקן. האם מותר להשתמש בשבת במתקן כזה לחיתוך הניילון ונייר האלומיניום?
תשובה
א. אם אין שם חום שהיד סולדת בו, הרי זה לא מוגדר כחום. אבל להניח בתנור אפיה שחם בחום שהיד סולדת בו-אסור, אפילו אם החום בא מהתנור התחתון. ואם יש טיימר, מותר לתת דבר גושי לתוך התנור, לפני שהטיימר מפעיל אותו. ב. הנייר אלומיניום הוא כמו סיר, וכמו שלא נאמר שהסיר עצמו מטמין את האוכל, כך גם כאן. ג. זהו איסור מחתך מדאורייתא.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il