• שבת ומועדים
  • צאת שבת והבדלה

זמן תפילת ערבית במוצאי שבת

הרה"ג דוב ליאור

ג אלול תשס"ז
שאלה
לפי הידוע לי בארץ ישראל נהגו להתפלל ערבית במוצ"ש לפחות 36 דקות לאחר השקיעה (תלוי באיזה עיר) וכך מופיע זמן מוצ"ש בכל הלוחות שאני מכיר. האם יש היתר לעשות כעיקר הדין ולהתפלל 20-25 דקות לאחר השקיעה, בזמן שביום חול כבר אפשר לקרוא ק"ש, אם התשובה חיובית, האם גם ניתן לעשות מלאכה ממש, אם התשובה היא שלילית, האם עדיף להתפלל ביחידות בזמן, מאשר במנין כזה? והאם יש חילוק בין אשכנזים לספרדים בענין זה.
תשובה
יש להבחין בין זמן צאת השבת המופיע בלוח לעניין איסור מלאכה, שזה הוספה מחול אל הקודש (תוספת שבת), לזמן תפילת ערבית. מותר להתפלל מוקדם יותר, אך אין לעשות מלאכה עד הזמן הכתוב בלוח.