• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שיחה על מחירים בשבת

הרה"ג דוב ליאור

ה תשרי תשס"ח
שאלה
מהם בדיוק הגדרים והפרטים של האיסור לדבר על כסף ומחירים בשבת, האם יש הבדל אם מזכירים מחיר של שכר דירה (צורכי חול), או מחיר של ספר קודש, שאז ניתן להקל? והאם כשאומרים במקום 100 שקלים - מאה "תפוחים" - האם זה פותר את הבעייה, ומותר לדבר בצורה כזו בשבת?
תשובה
נאמר "ממצוא חפצך ודבר דבר" ולומדים מכך שאין לדבר בשבת על ענייני מסחר וכל חפציו של אדם. מוזכר בהלכה שאם לאדם חסר מוצרים, יכול ללכת לשכנו החנווני ולבקש ממנו 10 בקבוקים (לדוגמא), אך לא יכול לומר לו אני אשלם לך בעבורם 50 ש"ח (לדוגמא), כי הסכום לא נוגע כרגע. כך בנוגע לשכר דירה וכל חפץ, אין להתעניין בשבת על מחירו. אמנם מותר לאדם לספר לפי תומו שקנה את דירתו ב100,000 דולר, אם אין לזה משמעות למעשה. אבל אם זה לצורך מטרה מסחרית, אין לדבר בשבת. כמו כן, אין להשתמש בפתרון של ה"תפוחים".