• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

זריחת חמה בצפון מזרח

הרב בנימין במברגר

י"ב כסלו תשס"ח
שאלה
הגמרא בערובין דף נו ע"א מביאה את דברי רב משרשיא ליכא להני דתניא מעולם לא זרחה חמה בצפון מזרח ושקעה בצפון מערב. הרי זה דבר שרואים בעין שכך הוא שבקיץ זורחת בצפון מזרח ושוקעת בצפון מערב?
תשובה
צפון מזרח ממש היא הנקודה באופק הנמצאת 45 מעלות בין מזרח לצפון ואילו זריחת השמש בירושלים בתקופת תמוז היא רק כ-28 מעלות צפונית מכיוון מזרח. (על פי הערות בגמרא שוטנשטיין דף נו עמוד א הערה 14-15) לכן אף שנראה בעיניים שהשמש זורחת בצפון מזרח ושוקעת בצפון מערב אין זה נכון מבחינה אסטרונומית.