• תורה, מחשבה ומוסר
  • עולם הבא ותחיית המתים

שכר ועונש לפי האר"י הקדוש

הרב דוד חי הכהן

כ"ז מרחשון תשס"ח
שאלה
שמעתי שהאר"י הקדוש כותב שמי שכועס כל המצוות שעשה עוברות לסטרא אחרא. (אני מבין שיש את התשובה שיכולה להחזיר את העבירות לקודש). אך, כיצד הדבר מתיישב עם השכר והעונש שהוא אחד מ-13 העיקרים שלנו?
תשובה
אין הכוונה שאדם מאבד לחלוטין את כל מצוותיו בגלל כעס של פעם אחת, אלא שאם אדם כועס עד שמתוך כעסו הוא עושה דברים חמורים מאוד כמו שפיכות דמים ח"ו או הרס רב אז המצוות שעשה מצטרפות לכיוון שלילי. כמו שאדם צדיק עובר עבירה חמורה נגרם על ידו חילול ד' חמור בהרבה מאשר אם היה אדם פשוט עובר את אותה עבירה, וכך יוצא שהמצוות שעשה מוסיפות לחומרת החטא.