• נהלי בית הכנסת

חזן בתשלום בבית כנסת

הרב יהודה אודסר

י כסלו תשס"ח
שאלה
הקהל בחר בועד בית הכנסת שסומך על הועד שישים את הכסף בדברים חיונים כמו חשמל מים, ולמען שיהיה שקט בבית הכנסת וגם לחזן אני מאמין (מה גם שפרק זמן היה בבית הכנסת חזן שהוא רב שגם לו שילמו והקהל לא ידע) שאלתי היא: רוצים שאני אהיה חזן קבוע בתשלום, האם הקהל צריך לדעת מזה (חלקו יודע) או שדי לסגור את זה עם הועד? ואם הוא צריך לדעת האם הוא צריך לדעת כמה בדיוק אני מקבל או שדי שידעו שאני מקבל סכום כסף?
תשובה
בתורה ישנו כלל של "אחרי רבים להטות" וכמו שהדבר בדיינים שיושבים ודנים וכשצריכים להכריע בדבר הלכה מכריעים כדברי הרבים, כך גם בעניני הציבור והנהגתו שהולכים אחר הרוב. הרוב בחר בוועד זה לשמש בקודש בהחלטות הנוגעות לכלל דברי בית הכנסת, ומכוח הרוב הם פועלים ויש להם גם כוח ממוני בהחלטה למי משלמים וכמה. וכבר נאמר בגמרא בבא בתרא ח: רשאים בני העיר (נציגיהם) להתנות על המדות השערים ועל שכר הפועלים וכו'. על כן, אם הוועד החליט שאתה תהיה חזן אין בזה שום חסרון או פסול ,וביכולתם לעשות כן ואין צורך ליידע במפורש את כלל הציבור. הרב יהודה אודסר