• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

קיום התורה על ידי האבות

הרב יאיר וסרטיל

ט"ו כסלו תשס"ח
שאלה
אם אומרים שהאבות קיימו את התורה (" עם לבן גרתי" וכו’). כיצד ניתן להבין שיעקב נושא שתי אחיות, וכן איך אפשר להבין את מדרש רבה (פ, יא) ששמעון מבטיח לדינה שישאנה לאחר שתצא מביתו של שכם?
תשובה
שאלה יפה! בשאלה זו נתקשו רבים ממפרשי התורה, ואביא בפניך כמה מהסבריהם: הרמב"ן כתב: שרק בארץ ישראל קיימו האבות את המצוות, ולכן רחל מתה בדרכו לארץ ישראל. המשנה למלך כתב: שיעקב גייר את רחל ולאה, וגר הריהו כקטן שנולד ואם כן הן לא נחשבות קרובות. נפש החיים כתב: שהאבות לפעמים השיגו ברוח קודשם שדוקא בדרך מסויימת יתוקנו העולמות אף על פי שאין זה על פי מצוות התורה, וקודם מתן תורה היו רשאים לפעול על פי השגתם. כעין זה כתב גם אור החיים הקדוש, שהאבות היו נביאים, ונביא רשאי לבטל מצווה בהוראת שעה. המהר"ל כתב: שהאבות קיימו רק את מצוות העשה ולא מצוות לא תעשה.
הרב יאיר וסרטיל