• שאלות כלליות

חברה שלי ואמא שלי

הרב ש. יוסף וייצן

י"ח טבת תשס"ח
שאלה
אני בחור מסורתי. בעברי הנחתי תפילין כל בוקר אבל מאז שאני וחברה שלי יוצאים התחלתי לשמור שבת ולהתקרב אליה יותר ולמשפחתה ששומרת מצוות יותר ממני. יש לי בעיה נוראית עם אמא שלי, אחותי וחברה שלי. אני וחברה שלי יוצאים שנה כבר, ותמיד הייתה לה קינאה למערכת היחסים שלי עם אחותי ואמא שלי. אנחנו בית מאוד אוהב, ואני ואחותי ילדים להורים גרושים אז תמיד היינו שם אחד בשביל השני. נהגתי לדבר עם אחותי הרבה ולקרוא לה בשמות חיבה כמו "ראנצ’ו" (שמה מורן) ותמיד היינו מחוברים כאח ואחות ותומכים אחד בשני. מאז שחברה שלי נכנסה לחיי אני בתוך מערבולת רגשית. חברה שלי לא אוהבת שאני קרוב לאחותי ומרגישה כל הזמן צורך להרחיק אותי ממנה, אמא שלי רואה את הדברים הללו ומאוד נפגעת, ואחותי גם. חברה שלי תמיד בתחושה שכל הבית רוצה להרחיק אותה ממני ואני יודע שהדבר לא נכון. תמיד כשלא אומרים לחברה שלי שלום בכניסה היא חושבת שזה מכוון נגדה, וכשאני אצלה בבית לא מקבל ברכת שלום אני לא חושב על כלום ולא נוטר טינה אלא מבליג ואומר לעצמי שאנשים לפעמים לחוצים ולא תמיד חייבים להיות סופר נחמדים כל פעם שאני נכנס, אני לא מחפש אותם בכל צעד שלהם. בעוד שחברה שלי מחפשת את המשפחה שלי בכל צעד קטן. לפני כמה ימים אמא שלי צילצלה אלי ואמרה לי שהיא כועסת על חברה שלי ועלי שאנחנו מתרחקים ונעלמים והיא מרגישה שכל מילה שלה עולה לה ביוקר ובמריבות איתי והיא לא מבינה את חברה שלי. היא קראה לחברה שלי בשם גנאי ואני כעסתי עליה מאוד ואמרתי לה לשמור לעצמה את המילים האלה. יומיים מאוחר יותר אמא שלי צילצלה אלי ודיברנו לאחר שחלפה הסערה הרגשית שלה. אמרתי לה שהיא לא בסדר ושקודם כל מגיע לחברה שלי התנצלות על המילים האלה שנאמרו בעוד שחברה שלי נמצאת לידי. אמא שלי רצתה לקבוע פגישה עם חברה שלי כדי לבקש סליחה וליישב את הכל ולהגיע לשלום בין כולם, וחברה שלי לא מוכנה לפגוש אותה או לשמוע ממנה, לא רוצה לבוא אלי הביתה, ולא מוכנה לעשות שום צעד לפתור את הבעיה. שלחתי לה שאלה ותשובה מאתרכם שמוכיחה שצריכים לשבת ולפתור בעיות כאלה. אני שמח שאמא שלי החליטה לעשות צעד ולבקש סליחה ומאוכזב מכך שחברה שלי מבטלת את הכל ולא מוכנה לשמוע, מבחינתה היא קיבלה אישור ששונאים אותה וזה מספיק לה. אני לא יודע מה לעשות, אני רוצה לחיות את חיי עם חברה שלי ולא רוצה למחוק את המשפחה שלי בגלל זה. אין לי מוצא ואני מרגיש חנוק. מה לעשות ?
תשובה
באופן כללי אני חושב שאתה פועל בדרך נכונה. אתה צודק שהעדפת את החברה שלך על משפחתך. זאת רק בתנאי שאתה הולך להקים איתה משפחה. אם מדובר על חברות סתמית ללא מטרה של הקמת משפחה לא מוותרים על משפחה קבועה בעד חויה חולפת. אתה צריך להרבות באהבה כלפי חברתך לחיים. ככל שתרבה באהבה אליה היא תרגיש בטוחה בקשר שלך איתה ואז יתכן שהיא תרגיש פחות מאוימת ממשפתך ותזרום לאט לאט לאט אל המשפחה. יתכן שבשלב מסויים תוכל להגיע לשלב ביניים שבו תחליטו שהקשר עם המשפחה שלך תהיה בעיקר על ידך. אתה תבוא לבקר את משפחתך. אי אפשר לכפות על החברה את הקשר כל עוד שהיא לא בשלה לכך. אתה צריך להסביר לאימא ולאחותך שלא נכון מצידם להיפגיע. יש סגנונות שונים ושעם רגשות לא מתוכחים. תסביר לאימא שאתה מאד אוהב אותה אולם אין טעם לעשות את הדברים כשעדיין לא בשלים. כולכם צריכים להירגע. על תלחץ ואל תצטער שהחברה שלך לא בשלה לסליחה של אמך. תרפה מניסיון להביא היום את השלום. אם תשרה אוירה של נינוחות ושל סבלנות וקבלה הדדית לכולם אזי תרויח את המחר. על תלחץ היום כדי שמחר הדברים יסתדרו בנחת.