• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

השימוש במשאבה בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ט טבת תשס"ח
שאלה
ברוך השם, התחלנו לבנות מרתף בבית הכנסת הכולל בתוכו גם שירותים. על מנת לאשר בניית שירותים יש להתקין משאבה לסילוק פסולת המופעלת בצורה אוטומטית לכשיגיע המיכל לגובה מסויים. האם מותר להשתמש בשירותים אלה בשבת, בדומה לפתיחת מקרר כשאין המנוע פועל, מדין פסיק רישיה דלא ניחא ליה בדרבנן ורק המחמיר תבא עליו ברכה או שמא יש לחלק?
תשובה
זה אותו דבר. כמו במקרר, מותר לפתוח מקרר, כיון שזה לא מחויב המציאות שברגע שהוא פותח, יופעל המנוע. כך גם בשירותים הללו, זה שאדם משתמש בהם, זה לא אומר שתיכף המשאבה תופעל. הוא איננו יודע מתי זה יופעל. אם יודעים בוודאות שזה יופעל, זה בעיה. מלבד זאת, זה פסיק רישה דלא ניחא ליה ולפי שיטת חכמי ספרד זה מותר בכלל. יהודי אשכנז מחמירים בזה, אך אם זה לא בטוח יופעל, אין לחשוש.