• בגינה ובשדה

אתרוגים בשנת שמיטה

מכון התורה והארץ

כ"א אייר תשס"ח
שאלה
אני מגדל בגינתי עצי אתרוג. בשנה רגילה אני מוכר אתרוגים. האם מותר לי לדלל את הפרי כדי שהאתרוגים הפסולים לא יפריעו לאתרוג המהודר להתפתח, והאם מותר לי להוריד קוצים שפוגעים באתרוג המהודר?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' כידוע בשנת השמיטה הפירות הם הפקר ועומדים לרשות הכלל, כמו כן בודאי אסור לקצור ולבצור כמות גדולה אלא א"כ הדבר נעשה בשליחות בתי הדין, מה שאנו מכנים כיום "אוצר בית דין". על כן מי שרוצה לשווק השנה אתרוגים יכול לעשות זאת רק דרך אוצר בית דין, שמשמעות הדבר שהפירות הועברו לרשות בית הדין שהוא יעביר את הפירות לאנשים. בתי הדין הללו הם נותנים את ההנחיות כיצד לגדל, שהרי הם בעלי המטע והפירות. על כן אם ברצונך לשווק את האתרוגים עליך לפנות ל"בית דין" שינחה אותך כיצד לגדל וכיצד להעביר את הפירות ליעודם. א ם הנך רוצה להפקיר את העצים ולא לשווק אלא לתת רשות לכל להכנס ולקטוף הרי שבאנו למחלוקת זו האם אפשר לטפל בעץ או לא, כגון הורדת קוצים וכדו', כאשר לדעת הרב קוק זצ"ל אין להוריד את הקוצים שהרי האתרוגים אינם של אדם מסויים אלא של ההפקר, ואילו לדעת החזו"א מותר להוריד את הקוצים. ברור שמי שנוהג כדעת הרב קוק זצ"ל קדוש יאמר לו ומי שרוצה לסמוך על דעת החזו"א זצ"ל יש לו על מי לסמוך. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון