• המניין

מחלל שבת במניין

הרב רואי מרגלית

ג אלול תשס"ג
שאלה
האם יש בעיה לצרף אדם מחלל שבת למניין? מה הדין לגבי העלאתו לתורה?
תשובה
בעניין דינו של מחלל שבת, אחרוני זמננו דנו רבות בגדרו ההלכתי ובהשלכותיו למעשה. עקרונית, יש להבחין בין יהודי, המאמין בה' ובתורתו, אלא שאינו מקיים רוב המצוות, לבין יהודי, הכופר בכך, ואינו מאמין בה' ובתורתו. המאמין, שבא מרצונו לבית הכנסת, דינו קל יותר. הוא מצטרף למניין, ומותר גם להעלותו לתורה כדי לקרבו. לעומת זאת, ברור שאין למנותו ש"ץ או בעל קריאה. במקרה שקיומו של המניין תלוי בחילול השבת של אותו אדם, יש להעדיף את ביטולו של המניין בכלל, שהרי זה כמצווה הבאה בעבירה, אלא שצריך להזהר מהרחקת יהודים מתורה ומקדושה. ולפיכך, ראוי לשכנעו שישהה באיזור בית הכנסת, במשך השבת כולה (יתארח אצל המשפחות וכדו'), ולהסביר לו, בדרכי נועם, את חומרת העבירה של חילול שבת. הרב רואי מרגלית