• שאלות כלליות

עמלת צדקה למטלפן

הרב אליעזר מלמד

ו אלול תשס"ג
שאלה
לאחרונה נודע לנו כי המטלפנים באמצעות פניות טלפוניות של גופים ומוסדות שונים מקבלים עמלה גבוהה מתוך כספי התרומות. האם מותר לאותם אנשים לקבל אחוזים מכספים שיועדו אך ורק לצדקה? האם עלינו להמשיך ולתרום בדרך זו למרות האחוזים הגבוהים היורדים כעמלות? מבדיקה שערכנו עולה כי גם אם נשלח כספים ישירות למוסד, היות ונרשמנו במחשב כ"שייכים" למטלפן מסויים - ינכו מתרומתנו אחוזים כעמלה לאותו מטלפן שיצר איתנו קשר לראשונה. נראה לי כי יש ענין ציבורי לשאלה זו המעסיקה לא מעט מהתורמים.
תשובה
אכן זו בעייה כאובה. מצד אחד, צריך לדון לכף זכות את הגופים והמוסדות הללו, מפני שבלא זאת, גם את החלק שמגיע אליהם לא היו מקבלים. ולכן התורם יכול להחשיב את מה שנתן כמעשר כספים, מפני שכל מה שנתן הוא חלק מהעלות של קיום אותו מוסד. מאידך, התורם רוצה שכל הכסף שהוא תורם יגיע לייעדו. לכן העצה הטובה ביותר, שכל מי שרוצה לתרום, יקדים ויתרום בלא שיטלפנו אליו. וגם אם כבר תרם דרך שיחת טלפון למשך שנה. לפני תום השנה, יתקשר ישירות למוסד, ויבקש לתרום בדרך ישירה. בדרך כלל על ידי כך הוא עוקף את העמלות למטלפנים. אגב, במוסדות שאני מכיר אישית, גם מי שתורם בעקבות שיחת טלפון, אחוז העמלה שיורד ממנו הוא נמוך מאוד.