• מיסים וחוקי המדינה

מס הכנסה בעבודה פרטית

כולל דיינות פסגות

כ"ה אלול תשס"ח
שאלה
אני סטודנטית המעוניינת לעבוד בעבודות פרטיות כמו שיעורים פרטיים וכד’. לפי מה שהבנתי, החוק דורש פתיחת תיק במע"מ לכל מי שמעוניין לתת שירות כעוסק פרטי, גם אם אינו צפוי להגיע לתקרת המס. האם מבחינה הלכתית יש צורך לפתוח תיק, למרות שברור לי מעל לכל ספק שלא אגיע לתקרת המס? האם יש צורך לעשות זאת ולו מתוך קידוש שם שמיים? בנוסף,ככל הנראה, בפתיחת תיק יש צורך לשלם, כך שאם איני פותחת תיק אני למעשה חוסכת לעצמי את התשלום אך מונעת את התשלום מהמדינה. האם יש בכך משום גזל?
תשובה
מכיוון שדינא דמלכותא דינא, חוק המדינה הוא הקובע בעניין כזה, ולכן לכאורה עלייך לפתוח תיק. אולם הכלל הוא שאם ישנו חוק שמנהג הציבור שלא לקיימו, ורואים שהמלכות (דהיינו רשויות החוק של המדינה, במקרה שלנו) אינם אוכפים אותו ברצינות והדבר פרוץ, על דבר מעין זה לא חל הדין של דינא דמלכותא דינא. לכן, יש לבדוק האם החוק של פתיחת תיק במס הכנסה להכנסות נמוכות שלא מגיעות לתקרת המס אכן עומד בקריטריונים שהצגנו, ולהסיק לפי זה. בברכת שנה טובה, כתיבה וחתימה טובה, הרב ניר אביב.