• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

תשובה שלמה על יצר העריות

הרב אוריאל טויטו

ט תשרי תשס"ט
שאלה
הרב טויטו ענה לשאלה על התמודדות עם יצר הרע: משביעו רעב מרעיבו שבע. וכן להתרחק מזה. אבל כמו שאנחנו רואים במציאות, נשים בכל מקום, גם דתיות, הולכות עם בגדים צמודים לגופן ולפעמים חשופה כדרישת האופנה ובצורה המושכת את העין שאי אפשר להתעלם והיצר מתגרה. כך שהתשובה של הרב אינה מספקת לצורך התמודדות עם הבעיה. אני יכול לחזור ולהתוודות כל שנה אבל אין לי ביטחון שאעמוד בזה ואגיע נקי ליו"כ הבא. מה לעשות?
תשובה
עיקר פעולתו של היצר היא על עולם המחשבה של האדם. וככל שהאדם מעסיק את מחשבתו ביצר ובמילוי רצונותיו, כך קשה לו יותר להתמודד ולנצח את היצר. ולכן חשוב מאוד לשמור על "ראש נקי" כלומר על מחשבה נקיה מחטא. אין זה אומר שהכל תלוי בנו ואם נחליט להתעלם מן היצר אז לא יהיו לנו התמודדיות, אבל כשנתקל במקרה כזה נדע כיצד להגיב: לסלק את מה שראינו ממחשבתינו. לצערנו, נכון הדבר, שקשה מאוד היום שלא להתקל בדברים המגרים את היצר, המציצים אלינו מכל צד, ואנו נתקלים בזה בעל כורחנו, אבל כיצד להגיב זה בבחירתנו. האם לשקוע בזה ולחשוב על זה ולהתעסק בזה, או לדחות את זה מעלינו ומיד להעסיק את מחשבתנו בדברים אחרים - חיוביים - זו בחירה שלנו. זה ואמנם קשה, אבל אפשרי ותלוי בבחירת האדם. ואע"פ כן אדם מועד לעולם. ואין פיתרון חד פעמי להתמודדות עם היצר, אלא זו מלחמה ארוכה שדורשת התמדה. ובאמת אף אחד לא בטוח שינצח גם מחר או עד יום הכיפורים הבא, אבל לא זה מה שחשוב. חשוב הוא לנצח את הקרב של היום. ועוד צריך לדעת שכל שהאדם מצליח להתרחק במחשבתו מהיצר וענייניו, כך גם המראות הללו, שבאים לו בעל-כורחו, פוגעים בו פחות ופחות. אומנם זו מדרגה גבוהה ולא כל אחד זוכה לה, אבל מי שמתמיד ועולה במחשבתו ומטהר אותה, בהתמדה ולאורך זמן, זוכה שאפילו פגעים אלה אינם מפילים אותו ממדרגתו. והעיקר לא לפחוד שמא ניפול אלא להתחזק ולקום, לא לנסות לנצח את המלחמה כולה אלא כל יום את הקרב הקטן שלו. והולך בתמים מן השמים יסייעוהו.