• לוויה, קבורה ובית הקברות

ביקור בחו"ל ובבתי קברות

הרב שלום אילוז

כ"ז כסלו תשס"ט
שאלה
קראתי בעיון מספר מאמרים וברצוני לשאול 2 שאלות. 1. הכיצד ניתן לבקר בבית עלמין לאחר האיסור של הארי זצ"ל שאין להתקרב לקבר מרחק 4 אמות והרי ידוע כי אין 4 אמות מפרידות בין קבר וקבר..? והלא ראינו בני תורה משתטחים על קברות, הייתכן וטועים הם? 2. האם ביקור קבר בחוץ לארץ הינו אסור (לאחר ביאור הסוגיה הקודמת) באם מדובר בקרוב משפחה מדרגה רחוקה? אין כאן סוגיה של ביקור חבר עפ"י דין ואהבת לרעך כמוך שיש לה אישור יציאה מהארץ, אבל גלוי וידוע כי חלק מנשמתו של הנפטר שורה גם בקבר ואף על פי כמה וכמה חלק מנשמתו של צדיק (שהרי אם אין שאריות על מה תתבסס התחייה?) ואולי יישמח דבר זה את רוחו שכן אין מוות "סופי" לרוב הנשמות ואני מנחש (אם יורשה לי לנחש שכן אינני בן תורה ואינני בקיא בהלכות ובפסיקות ובשאר מנהגים) שהוא ישמח בדבר. המדובר ברבי נחמן עה"ש שאני הנני נצר ישיר לשושלתו של הבעש"ט זצ"ל ועקיף לרבי נחמן ואני שוקל את הנסיעה לקברו.
תשובה
1. כשיש צורך בדבר, כגון: להשתטח על קבר הורים וכדו', מותר. 2. לצאת מן הארץ ע"מ להשתטח על קברו של רבי נחמן יש אוסרים ויש מתירים, והעיקר שאם אתה מרגיש שהדבר יגביר אצלך את יראת ה' ואהבת התורה וכדו' מותר.