- תורה, מחשבה ומוסר
- הדרכות לתלמידי ישיבה
שאלה
אני כרגע בשיעור ב’ בישיבה גבוהה והנני מעוניין ללמוד בעתיד דיינות, וישנם לי מספר שאלות.
1. איזה הכנה הכי טובה עדיף לי ללמוד לקראת לימודי הדיינות להעמיק בעיון או שמא ללמוד גמרא פשט רש"י (ועוד הרבה תוספותים) של המסכתות של לימודי הדיינות דהיינו 3 הבבות,סנהדרין, גיטין וכו’(מסכתות אלו לומדים במסגרת ישיבה גבוהה)?
2. איזה ספרים לומדים בלימודי הדיינות? האם פותחים גם ראשונים ואחרונים?
3. כידוע לימודי הדיינות נמשכים כ-8 האם ישנה סיבה שלא מצד הלומד שבגללה לאחר 8 שנים הוא לא יקבל תעודת דיין? איך מתבצעים המבחנים?
4.כאמור אני בשיעור ב’ כידוע לימודי הדיינות נמשכים כ-8 שנים לכן האם עדיף לי להתגייס בסוף שיעור ג’ לשנה וחצי צבא ובכך להתחיל את הלימודים בסביבות אמצע שיעור ה’ או להתגייס בסוף שיעור ד’ ובכך להתחיל בסביבות אמצע שיעור ו’?
האם זה קריטי ללמוד כמה שיותר לפני שמתחילים את לימודי הדיינות?
5. לאחר שאדם קיבל תעודת דיין מה הם הסיכויים להתמנות להיות דיין? והאם צריך לחכות שנים הרבה בשביל כך?
6.אדם יכול להתחיל מתי שהוא רוצה את לימודי הדיינות או שבכל הכוללים יש מועדים משלהם שהם פותחים מחזורים חדשים? דהיינו האם אפשר להכנס לכולל דיינותשכבר לומדים בו כמה שנים?
7. איזה כוללים הרב ממליץ?
8.האם צריך להשקיע בכך במשך 8 שנים 3 סדרים?
9. היום בבתי דין כאשר בא לפניהם מקרה האם במקום הם פוסקים את הדין או שמא הם מדיינים אח"כ במקרה ואז פוסקים את הדין?
10.מהם המסכתות שכוללות את לימודי הדיינות?
תשובה
ראשית נקדים, שהעצה הכי טובה היא לשאול את ראש הישיבה שלך או הר"מ שלך אשר מכירים אותך את כישוריך כח הרצון שלך וממילא יכולים לנתב אותך במעלות התורה והיראה על הצד הטוב ביותר!
1. ההכנה הטובה היא רצינות ואחריות! רצינות בכל מה שאתה לומד בישיבה, לימוד בקיאות והיקף-ברצינות של הבנה ושינון. לימוד עיון ברצינות בהעמקה וסידור השיטות בהבנת הסוגיא
הנלמדת. לימוד אמונה ומחשבה בהעמקה וסדר ומכל זה לצאת עם אחריות על ידיעות התורה שרכשת. ליצור מחזור של חזרות בצורה מתוכננת ויסודית אך לא לעשות זאת מתוך לחץ,לדעת להכיר את יכולותיך והכוחות שבך על מנת שלימוד זה יביא לבריאות ושמחה לך,ושיקרין גם על הסובבים אותך.
2. על מנת להיות ת"ח עליך לעסוק בש"ס עם ראשונים לדייק בדבריהם להעמיק בסברותיהם לאחר מכן ללמוד טור וב"י ואז שו"ע ונושאי כלים. נושאי הכלים עסקו בחידוד דיברי השו"ע והבנתם ומכח זה גם חזרו לעיין בש"ס ובראשונים ע"מ לברר את הבנת הפסיקה מתוך הסוגיה בש"ס, לכן זהו מכלול שקשה לנתקו למרות שזו דרך לא קצרה אך אמיתית.
3. מבחנים אינם מטרה! הם כלי עזר ללמוד בשקידה ולקבל אחריות על הידיעות בתורה שרכשת מתוך שינון וחזרה הם עוזרים אך אל לנו להתבלבל ולאבד את הפרופורציות הנכונות. וממילא אין צורך כ"כ לעסוק בשלב זה בפרטי מערכות המבחנים שקיימות כיום במחלקת בחינות שע"י הרבנות הראשית.
4. אכן צריך השקעה ושקידה בתורה ומי שרוצה להיות אחד מנושאי התורה צריך לדעת שזה עול שיעסיק אותו רוב שעות היממה.
5. בעזרת ה' תתקדם ותתעלה במעלות התורה וכשיגיע הפרק של הלימוד בתוכנית זו או אחרת אוכל לנסות לעזור לך בבחירה.