הידורים בכשרות של הרבנות

הרבנות הראשית לישראל

ט"ז מרחשון תשס"ד
שאלה
אני קיבלתי על עצמי (בלי נדר) לא לאכול ג’לטין ואבקת חלב עכו"ם. עד כמה שידוע לי הרבנות הראשית לא מקפידה על כך ונותנת כשרויות לדברים המכילים את הנ"ל. רציתי לדעת האם תמיד רשום על המוצרים שהם מכילים את הנ"ל או שמא לא כדאי שאני אוכל מוצרי חלב וסוכריות שהם לא בהשגחת הבד"ץ?
תשובה
במוצרי יבוא ניתן לראות כי היבואנים מקפידים לרשום במפורש כי המוצר "כשר חלבי - לאוכלי אבקת חלב נוכרי / גויים / עכו"מ". באופן כללי לגבי מוצרים מיובאים אם לא מצויין במפורש כי הנ"ל "חלב ישראל" או "כשר משעת החליבה" רוב הסיכויים שמדובר בחלב שאינו ישראל. מזה כשנתיים שהרבנות אינה מאשרת לייבא יותר ג'לטין בהמות אלא אך ורק ג'לטין המופק מדגים וממילא אין יותר ציון כשרות "לאוכלי ג'לטין" על מוצרים אשר יש להם תעודת כשרות בתוקף. לעניין מוצרים המיוצרים בארץ, רוב המפעלים שרמת הכשרות שלהם היא כשרות רגילה לא מתייחסים בכיתוב למקור החלב הואיל וגם אם המוצר מכיל אבקת חלב ישראל הרי ישנם מרכיבים נוספים אשר קובעים את רמת כשרות המוצר ולאו דווקא אבקת החלב היא שמורידה את רמת הכשרות. לכן, ייתכן מאוד שבכשרות רגילה יהיה שימוש באבקת חלב חו"ל מה שאין כן ברמת מהדרין שם לא יהיה שימוש באבקת חלב זו. ישנן רבניות מסויימות אשר מקפידות להשתמש רק באבקת חלב ישראל אפילו בכשרות רגילה כגון רבנות צפת. לעניין השימוש בארץ בג'לטין בתעשיית המזון, לצערינו חלק מהמפעלים בכשרות רגילה אינם מבצעים את הוראות הרבנות ומשתמשים בג'לטין לא מאושר מבלי לציין זאת בגלוי על גבי המוצר. הדבר נמצא בטיפול. בכל מקרה כדאי לפנות ישירות למשגיח המפעל בכל אתר ואתר ולהתייעץ עמו בעניין.