• לוויה, קבורה ובית הקברות

סגנון המצבה המותר בהלכה

הרה"ג יעקב אריאל

ל שבט תשס"ט
שאלה
אנחנו עומדים בפני עשיית מצבה לבן משפחה. המצבה המדוברת הינה הסטנדרטית כלומר: אופקית (אבן שוכבת) ואנכית (אבן עומדת). חלק מבני המשפחה טוענים כי יש איסור הלכתי באבן העומדת וכי יש לעשות מצבה אופקית בלבד (ומקסימום להוסיף כעין "כרית" מאבן על האבן השוכבת). לציין כי רוב המצבות הקיימות בבתי העלמין הינן שילוב של שיש עומד+שוכב. מהי ההלכה בעניין? במידה ויש איסור (ספרדי/אשכנזי) מהו המקור לכך?
תשובה
אין הלכה מיחודת בסגנון המצבות אולם עקרונית גישת היהדות היא לעשות מצבה פשוטה ביותר. אם ה"כרית" מייקרת את המצבה היא מיותרת. את הכסף כדאי להשקיע בצדקה לזכרו של הנפטר.