• שבת ומועדים
  • שנים מקרא ואחד תרגום

מגורים במאחז ללא מנין

הרה"ג דוב ליאור

י אייר תשס"ב
שאלה
היום מקימים לעיתים מאחזים בארץ ישראל ובהתחלה אין שם מנין, האם מותר לאדם להכניס את עצמו למצב כזה, שאין לו מנין ולא ספר תורה?
תשובה
היום ביש"ע המצב שצריך להאבק וליישב כל ג'בל שיש אפשרות ליישבו, וזה חלק מהמאבק לכיבוש ויישוב ארץ ישראל, לכן מותר לעשות זאת ולהכנס למצב הזה, ולאחר מכן, הדבר מוגדר שנקלע למצב של אונס ובדיעבד והעוסק במצוה פטור מן המצוה, שהרי לא עושה זאת מתוך מרד בתורה אלא משום מצוות ישוב ארץ ישראל, (ומדובר רק בענייני דרבנן). אבל וודאי שעליו להשתדל בימות החול לנסוע להתפלל במנין, וכן בשבתות לדאוג למנין ולספר תורה, ובד"כ מתארגנים בני נוער לבוא להשלים מנין במקומות אלו, ובע"ה יתרחבו המאחזים ויתווספו משפחות במהרה, ונזכה לשחרורה ולישובה של כל ארץ ישראל.