• מעשר כספים - ממה?

מעשר כספים לזוג צעיר

הרב שלום אילוז

ט אייר תשס"ט
שאלה
אנחנו זוג צעיר, אני ב"ה עובד ואשתי מידי פעם. יש לנו הוצאות כמו שכ"ד אוכל חשמל מים וכו’ מה שנקרא הוצאות שוטפות. כמו כן אנחנו בשלבי קניית דירה וחוסכים עבור קניית דירה ע"מ שהמשכנתא תהיה נמוכה ככל שאפשר. 1. האם אנחנו יכולים לתת את המעשר בסוף כל חודש לאחר שניקינו מהמשכורת את כל ההוצאות (שכ"ד אוכל לימודים הוצאות על הבית וכו’)? 2. האם ניתן לא להפריש מעשר מהכסף אותו אנו חוסכים לדירה, ע"מ שתהיה משכנתא נמוכה?
תשובה
מעשר כספים הוא מנהג ראוי ויפה, אך אינו דין מפורש שחובה לתת, ולכן זוג העובד ומרוויח מספיק ע"מ שיוכל לחיות כפי שצריך בלי להכנס לחובות וכדו' טוב שיתן מעשר כספים, ולא שייך להוריד את כל ההוצאות שיש לאדם כגון טלפון חשמל וכדו'. ולגבי שאלתך השניה כיון שבכך אתם תמנעו מלקחת הלוואה גדולה בעתיד, נראה לעניות דעתי שאפשר לא להפריש מעשר מכסף המיועד לקנייית דירה.