• פדיון הבן

פדיון הבן במועד במדוייק

הרה"ג דוב ליאור

ב כסלו תשס"ד
שאלה
שלום. לפי ספירת הימים הפדיון יוצא ביום שלישי בשבוע, אנו מועוניינים לשלב הפדיון באירוע באולם לחברים ומשפחה ביום שישי בשבוע - הורינו שהם דתיים מתעקשים דווקא על יום שלישי ודווקא ביום וטוענים שההלכה קשוחה מאד בנושא זה. השאלה היא מתי ניתן על פי ההלכה לא לדייק ביום פדיון הבן ומהם התנאים ההלכתיים לכך שזה יהיה "בסדר" מבחינת ההלכה. אני מודה מראש לעזרכתם (הנושא טעון אצלינו במאבקי דתיים-חילוניים. בברכה.
תשובה
התורה קבעה שיש מצווה לעשות את הפדיון תום 30 יום ללידת התינוק, ביום ה31. ונתנה לנו כלל של מצווה הבאה בידך אל תחמיצנה, כמו מצוות מילה שלא מאחרים כך גם מצוות פדיון לא מאחרים; ובדיעבד אפשר לאחר את המצווה ללילה במקום לקיימה במשך היום. אך אם יש בעיה אפשר לחלק את הענין לשנים : את הפדיון עצמו לקיים ביום ה31 כמו שקבעה ההלכה, אך את המסיבה וההודאה לקב"ה אפשר לקיים כמה ימים לאחר מכן.