• מבנה בית הכנסת

בניה על בית כנסת

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ה אייר תשס"ט
שאלה
משנת 1948 חולק מבנה חד קומתי חלקו לבית כנסת וחלקו השני למגורים. 1. האם מותר למכור את גג בית הכנסת על מנת לבנות עליו מבנה מגורים או אחר? 2. האם בחלקו השני של המבנה מותר לבנות מבנה שיהא גבוה מבית הכנסת? 3. האם מותר למכור את הגג לאדם שהוא אח של חבר וועד או קרוב משפחה של חבר וועד?
תשובה
1. אין לבנות דירת מגורים מעל ביהכנ"ס. 2. בחלק השני מותר לבנות. אומנם ביהכנ"ס לא יהיה גבוה אך בימינו שבונים בתים אין להעלות על הדעת שביהכנ"ס צריך להיות בקומת הגג דווקא כי הדבר יעכב את המתפללים או את חלקם מלהגיע אליו בקלות בפרט שיש הנמנעים מלעלות במעלית בשבת (למרות שהדבר מותר אם נעשה כהלכה). אפשר לעשות משהו גבוה מעל ביהכנ"ס שיציין שזהו ביכנ"ס או הסברה דתית כלשהי ובכך נצא יד"ח הגבהת ביהכנ"ס. 3. אין להעדיף קרובים בבית כנסת אלא לעשות מכרז פתוח.