• שאלות הלכתיות כלליות

נסיעות חינם לחיילים

כולל דיינות פסגות

כ"ז תשרי תש"ע
שאלה
1. האם לחייל מותר להשתמש בחוגר הצבאי על מנת לנסוע למקומות במהלך שרותו שאינם קשורים לשרות, לדוגמא: הוא ביום חופש ובא לו לנסוע, הוא צריך לשלם? 2. האם במידה ואחרי השרות נשאר לו איזה חודש לתוקף תעודת החוגר, האם מותר לו להשתמש בזה כדי לנסוע? האם זה בחינת גזל? 3. האם הוא חייב לשלם אם כבר נסע (בהנחה שחייל ששרת 3 שנים בצה"ל אם כל יום היה נוסע לאן שהוא זה הרבה כסף). האם יש מקום להקל? והאם יש חילוק בחובת ההחזרה אם האוטובוס מלא או ריק? משום שבאטובוס מלא הוא עלול לגרום הפסד משום שנוסע אחר לא יעלה בגללו ובאוטובוס ריק גם ככה נוסעים.
תשובה
תעודת חוגר ניתנת על ידי צה"ל לשימוש החייל לצרכי נסיעה, והוא רשאי להשתמש בה כל זמן שהוא מחזיק בה לכל מטרה בין צבאית בין פרטית. גם בחופשת השחרור שעדיין מעמדו הוא כחייל בחובה ולא כאזרח הוא רשאי להשתמש בתעודת החוגר לכל נסיעה. כמובן שההיתר לשימוש הוא אישי ואסור להעבירו לאדם אחר. הרב ניר אביב.