• שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

שימוש בדוד חשמל בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה תמוז תשס"ט
שאלה
בפעם שעברה שאלתי: האם אפשר לצרף את הסברה, בשביל להקל בדוד שמש, משום שהמים הקרים הם תתאה גבר? ככל הידוע לי, המים הקרים שנכנסים לדוד נכנסים מתחתית הדוד והם ה"תחתונים", האם בגלל זה אפשר לומר שלא יהיה כאן בישול? לענ"ד זה תלוי בשאלה, האם "תתאה גבר" זה דין במה שמלמטה דווקא או דין בדבר הנייח ולא הנייד (מה נכנס למה). האם זה נכון? הרב דב ליאור שליט"א ענה שמתירים בדוד שמש. לא דייקתי בניסוח שאלתי, פשוט שמתירים בדוד שמש, אך רציתי לשאול האם מצד שתתאה גבר הוא המים הקרים נתיר אף בדוד חשמל שהינו בישול מדאורייתא ולא דרבנן. תודה רבה!
תשובה
בודאי שלא. גם בתוך דוד שמש יש תמיד דרגות של חום ואין מגע ישיר של המים הקרים עם החמים אלא יש באמצע מים פחות חמים. ובמים שהוחמו ע"י חשמל זה נחשב כבישול באש מידי אדם, ולמרות שזה אמנם רק גרמא אבל זה חשש איסור דאורייתא, ולכן יש להמנע מכך.