• שאלות כלליות

לשון הרע לתועלת שלי וחברה מעורבת

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ג אדר תש"ע
שאלה
אני גרה בישוב דתי שנחשב לישוב דתי יחסית מאוד. אך הנוער בו מעורב וזה די ידוע ברבים. אין בו קטעים של חברויות אבל יש קטעים של צחוקים בין בנים ובנות. אני החלטתי לצאת מהחברה ולהסתובב רק עם בנות מתוך ראיה שזה לא טוב להסתובב ביחד עם הבנים, ועכשיו כשאני רואה מבחוץ את החברה אני רואה שזה באמת עדיף לא להיות איתם. אבל זה באמת מאוד קשה כי אין לי כמעט עם מי להסתובב ואני מנסה להסביר לחברות שלי והן לא כל-כך מבינות. יש לי מס’ שאלות: 1- מהן בעצם ההלכות בקשר לחברה מעורבת? אשמח אם תוכל להסביר לי מדוע זה לא טוב? 2 - אני לומדת מחוץ לישוב אך כל התיכון שלי מכיר את הישוב וגם יש איתי בישוב עוד אחת שלומדת איתי בכיתה. מכיוון שזה מאוד קשה לי אני רוצה להתייעץ עם המחנכת שלי, האם זה יחשב ללשון הרע על הישוב? והאם זה יחשב לשון הרע על אותה בת שאיתי בכיתה (בגלל שהיא גם חלק מהחברה בישוב והיא כן הולכת עם הבנים)? אני לומדת עכשיו מהספר של "החפץ חיים" ואני יודעת שאפשר לספר לשון הרע לתועלת, האם זה מספיק תועלת או שמה זה לשון הרע על ישוב שלם? אשמח לתשובה במהירות כי אני ממש צריכה להתייעץ עם מישהו... בתודה מראש שבוע טוב!!
תשובה
כל הכבוד לך על הגבורה שלך ועל כך שאת לא סתם זורמת עם מה שיש. את בוחנת ורק לאחר בחינה את קובעת את דרך התנהלותך. מותר לך לדבר עם מורה שלך ואין בכך איסור לשון הרע וכפי שהזכרת שהרי זה לתועלת. בצורה קצרה כמה מילים על האתגר של הקדושה והצניעות בישראל: התורה מחנכת אותנו לעשות דברים בצורה ערכית ומעולה. עם כל זה שהטבע הוא טוב האדם, ובמיוחד אדם מישראל, לא ישתמש בעולם בצורה של זרימה. הזרימה עם העולם היא קודם כל מורידה את האדם לכך שהוא לא במדרגת אדם אלא במדרגה בהמית שפועלת לפי אינסטנקטים. מעבר לכך אנו מאמינים בכוח של האדם לשמור על כוחות החיים שניתנו ולהשתמש בצורה מחושבת בצורה איכותית. זאת נעשה על ידי שמירת הכוחות ושימוש בהם במקום בזמן ולצורך הראוי. הדברים גם נוגעים לנטיה שהקב"ה נטע בנו וזו הנטיה ליצור קשר ולהימשך אחר המין השני. כוח זה הינו כוח יקר וחשוב. אנו לא רוצים להשתמש בו סתם ולזרום איתו. בכך נאבד את הערך שלו. אנו רוצים לשמור את הכוח הזה רק לזמן ולמקום ולמטרה הראויה. לכן, עיקר האיסור בימי הנעורים זה קלות ראש בין הבנים לבנות. קלות הראש היא נתינת מקום לסתמיות ולרדידות בחיים במיוחד במפגש שבין בנים לבנות. זוהי מידת הצניעות היקרה שנותנת לנו אתגר לשמור את הכוחות שחשובים לנו. אנו מצניעים אותם ומגלים אותם רק בצורה ובמקום שאנו חפצים.