• בצל, דבר חריף וחיתוך בסכין

הגדרת חריף וחד

הרב רואי מרגלית

ט"ז שבט תשס"ד
שאלה
מה הגדרים של דבר חריף בהלכה? האם זה משמעותי רק כשיש סכין שחותך בחזקה וממילא יש לו שמנוניות או גם בכפית? האם בחזרת (חריין) יש בעיה של חריפות אם לוקחים בכפית מהצינצנת ויש להקפיד על כפית פרווה או רק כשחותכים בצל בסכין בחזקה יש לחתוך בסכין פרווה?
תשובה
ישנו דין מיוחד בירק חריף (לדוגמא שום, בצל, צנון) שחותכים אותו בסכין חלבית שמשום ’דוחקא דסכינא’ חוששים שהירק בולע מהסכין ואין לאוכלו עם בשר. אבל בירק לא חריף (כמלפפון או עגבניה) אין בולע מהסכין. כתב בספר הכשרות שהאוכלים סחוג צריכים ליחד לו כפית פרוה. אמנם בדיעבד אפשר להקל כיון שאין "דוחקא דסכינא". ומדובר כמובן שהכפית אכן הוכנסה אי פעם לכלי ראשון רותח בשרי/חלבי (בד"כ לא מצוי). הרב רואי מרגלית.