• תפילות והוספות מיוחדות

תפילה על גשמים מסוכנים

הרה"ג דוב ליאור

י"ב אייר תש"ע
שאלה
ישנה מצווה שאומרת שאנו צריכים להתפלל לגשמים, אך מה עושה אדם שיורדים במקום מגוריו גשמים במשך כל השנה, האם הוא מתפלל לגשמים אפילו שהגשמים כל כך רבים שהם עלולים להוות עבורו סכנה?
תשובה
בדר"כ גשמים יורדים לתועלת. חז"ל חיברו את ברכת השנים והכניסו אותה כחלק מסדר התפילה אלא שבחורף יש בקשה מיוחדת ותן טל ומטר לברכה ובקיץ אומרים ברכה כללית כי זה לא זמן גשמים. ברור שצריך להתפלל לגשם כי זה מה שנותן את הברכה לחקלאות וכו'. כשנוצר מצב של ריבוי גשמים אז ישנה תפילה מיוחדת לכך. הגמרא במסכת תענית מתעסקת בנושא, וזה גם מובא בשו"ע בהלכות תענית. עיקר העניין של התפילה במצב כזה היא שהגשמים לא יזיקו, אך וודאי שיש להתפלל על גשמים כיוון שהם ברכה לעולם.