• שמיטת כספים

שמיטת כספים להפרשות לפנסיה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ט אייר תש"ע
שאלה
שלום לרב, ויישר כח על המפעל! מי שיש לו קרן השתלמות והפרשות לפנסיה ולא עשה פרוזבול בזמנו יש לו בעיה לפדות את הכספים או שהנ"ל כלל לא מוגדרים כהלוואה ועל כן אין שום בעיה? מדובר בעובדי מדינה-אם זה משנה להלכה. ניתן לסכם זאת כך: שמיטת כספים חלה רק בין אנשים ולא בין גופים, ולכן אם יש לי חסכונות בבנק קרן השתלמות וכו’ ולא עשיתי פרוזבול אין ממה לחשוש? האם בדין זה יש שוני בין ספרדים לאשכנזים? אני זוכר שאבי שמע שצריך לעשות פרוזבול לבנק אבל הוא לא עשה- פשוט לא רצה איני יודע אם הוא היה במינוס או בפלוס באותה התקופה האם יש בעיה בכך או שכנגד הבנק לא צריך בכלל? ולכן כסף שנמשך מהבנק ללא פרוזבול מה דינו?
תשובה
א. זה לא נחשב כהלוואה אלא כחיסכון. ב. יש דיעה שאכן בנק אינו נחשב גוף פרטי ולכן אין איסור לא יגוש. אין הבדל בדין זה בין אשכנזים לספרדים.