• חוץ לארץ

לטייל בטבע שבחו"ל

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה תשרי תשע"א
שאלה
למה הקב"ה ברא עולם כל כך יפה אם אנחנו לא שם כדי לראות אותו ולהינות ממנו? מדוע אסור לצאת לחו"ל כדי לטייל בטבע להתפעל להתרשם ולחזק את האמונה בראיית נפלאות הבורא? כל היופי הזה סתם מבוזבז מאחר שחכמים אסרו את היציאה מחמת החשש שלא יחזרו לארץ מאימת קושי סכנה ואורכת הדרך אולם כיום ניתן לצאת ולחזור באותו יום ואין זה מסוכן כלל, אז חשש זה ראוי ליפול למה א"כ עדיין מונעים היתר לטייל בחו"ל? אם בגלל שבארץ יש מצווה מאוד חשובה של יישוב הארץ וכל דקה שנמצאים בה מקיימים אותה והישארות בה מורה על חביבותה וכל שנייה השכינה בנו וכו’ ואעפ"כ כאן אין את כל ההדר המעלף שכן נמצא בחו"ל (כוונתי למעשי ה’ ולא מעשי אדם) ובהתבוננות בנפלאותיו מגיעים לאהבה ויראה כדברי הרמב"ם בהלכות יסודי התורה- על כן שאלתי היא למה אסור לראות ולהתפעם ממעשי ידי הקב"ה שלתובנתי לא נברא סתם אלא כדי להשתמש בה ולהינות ממנה?
תשובה
שלום רב: הקב"ה ברא את העולם לא רק בהתאמה לישראל אלא גם בהתאמה לגויים. היופי של שוויץ נועד לתת לשוויצרים מנוחת הנפש ושלווה רוחנית . לעם ישראל ניתנה ארץ ישראל מתוך הנחה שכל מה שנצרך לצורך הרחבת הדעת והנינוחות יש בארץ ישראל. אנו אנשים תרכיזיים יותר לכן מתאים לנו יותר תרכיזית ותמציתיות. יש בארץ ישראל הכל במיקרוקוסמוס. אנו שמחים מאד בחלקנו ומתמלאים תענוג מזיו כבודה של הארץ. הארץ צריכה למלא באופן בסיס את כל צרכנו שהרי זה חלקנו. אם יש אדם מישראל שמרחבי ארץ ישראל לא מזינים מספיק את הנפש והאדם נשאר רעב וממילא הוא עלול לכעוס ולהיות במרה שחורה יש מקום להקל לטייל בחוץ לארץ. כל טוב