• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

הגדרת תלמיד חכם

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ה מרחשון תשע"א
שאלה
מה תלמיד חכם אמור לדעת, ללמוד, להרגיש, לעשות? במה הוא נבדל מאדם פשוט? איך מגיעים לכך?
תשובה
תלמיד חכם אמור להיות אדם שאין לו זמן סתמי. הוא הולך וכובש את כל הזמן הפנוי והופך אותו לזמן של מצווה. הוא יכול לעבוד לפרנסתו אולם מעבר לכך הוא את יתרת זמנו מנצל לדברים שבמצווה. הבסיס של תלמיד חכם זה לימוד התורה. הבסיס של לימוד תורה ידיעת התורה שבכתב [כ"ד ספרים] והתלמוד בבלי. הבסיס של תלמיד חכם שיודע כיצד לתרגם את כל לימודו לבהירות באמונות ודעות ולפסיקת הלכה למעשה. התנאי המקדים להיות אדם תלמיד חכם שהוא במידותיו הולך בדרכי ה'. הוא מלא ענווה יראה אוהב את הבריות אוהב את המקום ומקרב את הבריות לתורה.