• כלאים

הרכבת עצים רב-מיניים

מכון התורה והארץ

כ"ד אדר תשס"ד
שאלה
בשדה יעקב ישנה משתלה המוכרת הרכבות של עצי הדר ועצי פרי אחרים המניבים פירות שונים. אילו מהפירות, שאינם פירות הדר מותרים לכל הדיעות? על פי ההסבר שקיבלתי שם, מדובר בחיבור שני סוגים נפרדים של עצים לקבלת עץ המניב סוגים שונים של פירות.
תשובה
אם הבנתי נכון את שאלתך מדובר בעצים אשר מרכיבים כמה הרכבות עין באופן שעל עץ אחד ישנם מינים/זנים שונים על אותו עץ. א. לגבי העץ שבו מינים שונים של פירות הדר לענ"ד אסור באיסור כלאים, וראה תשובה שכתבתי בחוברת אמונת עתיך; קישורית מצ"ב. ב. לגבי עץ אחר שיש בו מינים/זנים שונים, איני יודע בדיוק על מה מדובר ולכן איני יכול להתייחס. נטיעת עץ פרי רב-מיני; חוברת אמונת עתיך 18 עמ' 26: toraland.org.il/01806.htm בברכת התורה והארץ, הרב יואל פרידמן.