• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

למה נלחמו בחנוכה

הרב בנימין במברגר

כ"ב כסלו תשע"א
שאלה
1. איך היוונים טימאו את כל השמנים אם שמן זית לא נטמא, בניגוד ליין שכן נטמא? 2. איך החשמונאים הנהיגו את המרד אם הם כהנים וכהנים צריכים להיות רק בבית המקדש ואסור להם לצאת להילחם? 3. למה החשמונאים פתחו במרד אם אנטיוכוס הרשע אסר לשמור שבת, לקיים ברית מילה ולקדש את החודש, שאלו מצוות עשה והיה מצב של פיקוח נפש. למשל: אם אומרים ליהודי שהוא חייב לאכול חזיר ואם לא הוא ימות אז הוא חייב לאכול, איך החשמונאים לא הסכימו לבטל מצוות אלו וביחוד שהן מצוות עשה? תודה רבה.
תשובה
1. גם שמן זית נטמא. 2. כהנים עובדים בבית המקדש במשך שבועיים בשנה. בשאר הזמן הם בביתם וחלקם אחראי על לימוד התורה של עם ישראל. בשעה של חוסר ברירה גם כהנים, שצריכים לשמור על טהרתם, נלחמים. בכדי שיוכלו לקיים מצוות ולטהר את בית המקדש היום מוכרחים להילחם. 3. בשעת השמד יש למסור את הנפש אף על מנהגים. אותו רשע רצה לעקור את עם ישראל ואת התורה. במקרה כזה יש למסור את הנפש. (חלק מהמצוות שכתבת הם מצוות לא תעשה).