• דרכי הגאולה

מצב הגאולה בימינו

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ד אדר א' תשע"א
שאלה
האם הגאולה תלויה בתשובה? ואם כן, אז איך זה שאנו במצב של "התחלתא דגאולה" (אם בכלל) כאשר רוב עם ישראל אינו נוהג בדרכי התורה והמצוות?
תשובה
סיום הגאולה תלוי בתשובה. כלומר: גמר כל התהליכים וודאי יביאו את עם ישראל למציאות של תשובה. אולם נחלקו התנאים בגמ' האם תחילת התהליכים תלויים בתשובה או שברגע שמגיע הזמן של הגאולה הקב"ה יתחיל בגאולה ורק בשלב מאוחר יותר תהיה השלמה של תהליך התשובה. למעשה, לפי חלק גדול מהדעות נפסק כמו דעת רבי יהושע שסובר שהגאולה אינה תלויה בתשובה. וכך גם אנו רואים מול עיננו שיש דברים רבים שקשורים לגאולה, כגון: קיבוץ גלויות, ומאידך כלפי חוץ נראה שעם ישראל עדיין לא מקיים בפועל את כל המצוות. יש להדגיש שגם לדעה של רבי אליעזר, שגאולה תלויה בתשובה, אין הכוונה שכל עם ישראל ללא יוצא מן הכלל יעשה תשובה. מובאת דעתו של רבי אליעזר שאם יהיה בית כנסת אחד שיעשה תשובה, בזכותו הקב"ה יביא גאולה. אני מניח שיש יותר מבית כנסת אחד שיכול הקב"ה בזכותו להביא את הגאולה. בכל אופן, עתה אנו כבר לא רק באתחלתא דגאולה אלא כבר נמצאים במקום מכובד באמצע. התחלת הגאולה כבר היתה לפני מאה שנה. ב"ה גם מבחינה רוחנית נראה שהרוח של הכפירה הולכת ונחלשת ואין עתה חילוניים בעיקרון. רוב החילונות נובעת היום מחולשה ויצרים ומחוסר הכרת האמונה. ממש אנו מרגישים שיכול להיות מהפך תרבותי שיצית את הלבבות ומה שנתנבאו נביאנו שישראל עומדים לעשות תשובה נזכה שנראה זאת בקרוב בימינו.