• תורה, מחשבה ומוסר
  • מידות ותיקונן

חיזוק מידת הגבורה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ה אדר א' תשע"א
שאלה
האם הגבורה היא מידה בנפש? האם ניתן לעבוד עליה באופן ישיר או רק מתוך הבנת הערך תצמח הגבורה באופן ממילאי? מהי הדעה - היינו הציור השכלי - שאמורה להיות מועמק כדי לחזק את מידת הגבורה? האם אפשר לציין מקורות בעניין?
תשובה
חז"ל מדריכים להיות "קל כנשר, רץ כצבי, עז כנמר וגבור כארי לעשת רצון אביך שבשמים". אם כן, ניתן לקנות מדות אלו. ואיך קונים את מדת הגבורה על ידי תרגול של התגברות, כגון: לקום מוקדם לתפילה, לשקוד יותר מהרגלו, אם לומד שעה וקשה לו להמשיך יתאמץ להוסיף עוד זמן מה. התגברות על עייפות מפתחת את הגבורה. וכמובן יתבונן בסיבות המונעות את הגבורה ויסיר אותם ממנו.