• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

חזרה בתשובה ומצוות גלויות

הרב יצחק גרינבלט

י"ח סיון תשע"א
שאלה
שלום כבוד הרב וחג שבועות שמח. יש לי שאלה שמטרידה אותי לאחרונה, לתשובתך אודה. אני חילוני, שנמצא בתהליך של חזרה בתשובה, כפי שכתב הרב אהרון לוי, המצוות הנראות קצת יותר קשות ומחייבות התמודדות עם הסביבה החילונית שלי, וגם את זה אני עושה בקצב שלי, כך למשל אני מרגיש שעדיין מוקדם מידי בשבילי ללכת עם כיפה. כעת אני נמצא במצב שבו אני רוצה לברך אל כל מה שאני אוכל, ראשונה אחרונה ונטילה. אך איני יכול לעשות זאת עם כיפה שכן רבות מארוחותי מתקיימות במקום העבודה סביב חברי, ועדיין איני מוכן להתמודד עם שאלותיהם. מה עלי לעשות? האם עלי לברך בלי כיפה או שמה איני יכול לקחת על עצמי את המצווה הזאת עדיין? אני מרגיש שאני צריך להתאמן ולהתרגל לכל דבר, שכן לא קיבלתי חינוך דתי ועלי להרגיל את עצמי בקיום המצווה. שוב תודה רבה.
תשובה
ב"ה שלום רב. מאוד שמחתי לקבל את פנייתך, לראות כמה אתה רוצה להתקדם, כמה אתה משתדל, ויחד עם זה מוכן לחשוף בפנינו את הקושי שלך. אכן קושי זה שאתה מתאר, הוא קושי שהרבה מאוד מרגישים אותו, והוא מאוד טבעי. כמעט כולם מרגישים שהם תלויים בתגובות של החברה הסובבת אותם, ושינויים כאלו מעוררים אצלכם חששות מתגובות כאלו או אחרות. במשך השנים למדתי שאם אדם עושה מהלך של לבישת כיפה והוא גאה בו, החברה ברגע הראשון מגיבה בהפתעה ולפעמים מעט בהתנגדות, אבל כשהאדם עיקבי ורציני החברה מאוד מעריכה זו. החלטה ללכת עם כיפה היא החלטה אמיצה שמראה על המון עצמה פנימית, דבר שהחברה מאוד מאוד מעריכה. לכן רוב רובם של אלו שנתקבתי בהם שהתקשו בכך, לאחר שהם עשו את הצעד הם גילוי שהוא היה הרבה יותר קל ממה שהם חשבו, ולא רק שהם לא הפסידו ממנו דבר, הם הרוויחו המון. אבל בכל אופן, צעד כזה צריך להגיע לאדם מתוך שלמות איתו, ואז הוא מסוגל לעשות אותו באופן החזק ביותר. כל עוד האדם לא שלם עם כך, ולא מרגיש מספיק כח לעשות אותו, חשוב שלא להתעכב עליו, ולהמשיך הלאה ולהתקדם בדברים האחרים שהם לא פחות חשובים, ואולי אפילו יותר. יש המון המון אוצרות נפלאים בתורה, וכל דבר שהאדם לומד אותו, ומתחיל לקיים אותו, הוא ממש עוד אוצר נפלא שיקדם אותו המון ויתן לו המון. לכן חבל להתעכב על דבר אחד, במקום להתקדם בהמון דברים אחרים שהם בפני עצמם נפלאים לא פחות. לכן, המשך להתקדם, המשך ללמוד, המשך להשתדל. ביחס לכיפה, יש בעיה הלכתית לברך בלא כיסוי ראש, אך לפי ההלכה כיסוי ראש זה לא חייב להיות כיפה, הוא יכול להיות כל דבר שמהווה כיסוי, ואפילו שרוול של החולצה יכול להיות כיסוי ראש. אתה יכול לקחת לך משהו בכיס, וכשאתה צריך לברך אתה תיקח אותו תניח אותו על הראש, ואפילו עם היד, תברך ואז תוריד. זה הרבה יותר קל וזורם, ותראה שזה יתן לך הרבה כח להמשיך הלאה. אל תתעכב בגלל זה, אלא תמשיך, וגם אם אתה לא מרגיש שאתה מסוגל לעשות זאת, המשך במה שאתה מסוגל, ודע לך שכל צעד של התקדמות שלך, ה' מאוד מאוד שמח מכך, וממש גאה בך. כן אתה נפלא, המשך כך, ואשמח להיות איתך בקשר ולעזור לך עוד בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט zahig1@gmail.com