ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- שבת ומועדים
- פרשת השבוע
- ספר במדבר
שאלה
בתחילת פרשת נשא מפורטים שמות המרגלים. מוזכר שבט אפרים כמות שהוא אך שבט מנשה מוזכר כ "למטה יוסף למטה מנשה...". למה יוסף משוייך רק למנשה ולא לאפרים?
תשובה
שאלה טובה שכבר הראשונים שאלו אותה.
רבים תרצו ששייכו כאן את יוסף למנשה כיון שיוסף הוציא דיבה על אחיו, "ויבא יוסף את דיבתם רעה אל אביהם", ונשיא שבט מנשה הוציא דיבה על הארץ, ואילו יהושע בן נון נשיא שבט אפרים לא חטא בחטא המרגלים. כ"כ דעת זקנים מבעלי התוספות, רבנו בחיי, (וכן הביאו בשם ספר הפרדס לרש"י - הובא במוסף רש"י במקראות גדולות המאור) וכ"כ החזקוני והוסיף שזו הסיבה שגם בפרשת מסעי (לד כג) שייכו את יוסף דווקא למנשה כיון ששם התורה עוסקת בחלוקת הארץ ולפי ששבט אפרים לא הוציא עליה דיבה הפרידו הכתוב מיוסף.
בפירוש ר' יוחנן לוריא (משיבת נפש, חי לפני כ500 שנה) כתב שכדי לא לקפח שכר כל שבט פעמים יחסה התורה את מנשה ליוסף ופעמים את אפרים. (הובא בחמשה חומשי תורה - אוצר הראשונים)
ועיין עוד בהעמק דבר לנצי"ב שפרש באופן נוסף.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר






















