• אכילה מחוץ לבית

כשרות הצומח בחו"ל

הרה"ג דוב ליאור

כ"ט אייר תשס"ד
שאלה
לאחרונה, אני נאלץ לצורך פרנסתי לנסיעות רבות למזרח - להודו ולסין, התברר לי שבמקומות אלה ישנם אוכלוסיות לא קטנות, אשר לפי דתם, אסור להם לאכול שום דבר שהוא מהחי, אפילו לא דגים, אלא אך ורק מהצומח (גם פטריות לדעתם הוא "חי" ואינם טועמים מהם) בחנתי את התופעה, ע"י פיתוי כספי רב, רק כדי לשכנע את הבעלים, כביכול, לבשל עבורי בשר, אך דבר לא הועיל - הם באמת אינם מכניסים לפיהם, אלא רק המצומח ולהם מסעדות רבות ברחבי ארצותיהם. שאלתי: האם מותר לי, כיהודי, לאכול אצלם במסעדות שלהם, הם הבינו את מגבלותי הדתיות ואפילו הסכימו שבמנות המיועדות לי, אהיה שותף כל שהו בהכנתן, האם ניתן לסמוך על אמונתם? ואם כן, באיזו דרך ובאלו מגבלות מותר, אם בכלל, לאכול שם במסעדות אלה?
תשובה
ישנם כמה דברים שצריך לבדוק לפני שמותר לאכול במסעדה שמנוהלת על ידי גויים; הדבר הראשון: רכיבי המזון - שהם כשרים, ללא תולעים (במקרה של פירות וירקות), שלא בושלו בשמן שאינו כשר וכו'. הדבר השני: שהבישול יהיה כשר, מכיוון שבישול של גוי הינו אסור ליהודי, אלא אם כן, היהודי השתתף בבישול (שהדליק את האש למשל). הדבר השלישי: שהכלים שמשתמשים בהם במסעדה (כולל הכלים שמבשלים בהם) יהיו כשרים, ואם הם לא כשרים אז הם צריכים הגעלה. רק במקרה ששלושת התנאים האלה מולאו אפשר לאכול במסעדה זו. בתיאבון.