• שאלות כלליות

בישול בשבת

הרה"ג יעקב אריאל

י"ט כסלו תשע"ב
שאלה
שלום לרב. יש נפקא מינה לשאלתי--שזה קורה לי הרבה פעמים. למה אסור להכניס תבשיל לתנור בערב שבת-5 דק’ לפני שבת,שאינו מבושל--ולא יהיה כמו כול מלאכה שנעשית בשבת אוטומטית ומותר ?--(אמא שלי לא דתייה-וכך היא מבשלת) ועוד, אם היא אופה עוגה חלבית. צריך בדיעבד 24 שע’--אך אם בלע איסור,כגון חזיר...24 שע’ עוזר בדיעבד גם ?
תשובה
לא כל אוטומציה מותרת. 1. בפרט בבישול חששו חכמים לתקלות ולכן דרשו שהאוכל יהיה מבושל לפני שבת או שיונח על מקום שאין כל חשש לויסות. 2. חלב הוא דבר כשר אסור רק לערבו עם בשר שגם הוא כשר. משא"כ בשר לא כשר.